3 Ağustos 2013 Cumartesi

Mark Zuckerberg'in Maaşı

Facebook ile yakaladığı başarıyla dünyanın en genç zengini unvanını elde eden Mark Zuckerberg, maaş konusunda da birçok yönüyle benzetildiği Steve Jobs’ın yolundan gidiyor. Şirketin geçtiğimiz yıl halka arzı sırasında gündeme gelen Mark Zuckerberg’in maaşının 1 dolara indirileceği söylentisi SEC’e gönderilen rapora göre gerçekleşti.
Belgede Facebook CEO’su Zuckerberg’in aylık maaşının 1 dolar olduğu açıklanırken, genç milyarderin şirketten prim almayacağı da belirtildi. Böylelikle Steve Jobs ile birlikte başlayan 1 dolar maaş alan yöneticiler kulübüne Mark Zuckerberg de girmiş oldu.
Halka arz sonrası şirket hisselerinde meydana gelen değer kaybını telafi etme amacındaki sosyal ağ, Zuckerberg’e geçtiğimiz yıl 266 bin prim ile birlikte toplamda 500 dolar maaş ödemişti. Şirket SEC’e sunduğu belgeye Zuckerberg’in kişisel gezileri için ödenen 1,2 milyon doları da ekledi.
Halka arz sırasında meydana gelen vergi borcunu sahip olduğu 1.1 milyar dolar değerindeki hisselerini satarak kompanse eden Zuckerberg, halen elinde 7 Kasım 2015 tarihli 60 milyon opsiyonlu hisse bulunduruyor. Sattığı hisselere karşın Zuckerberg halen 2,3 milyar dolar değerinde hisseye sahip. Vergiler için 30 milyon hisse sattıktan sonra borsadaki hisse payı %28′e gerileyen Zuckerberg, Ocak ayında bu oranı %30′a yükseltmişti.
Sahip oldukları yüksek değerli hisseler nedeniyle maaşlarının 1 dolara inmesi yöneticiler için bir dezavantaj oluşturmuyor. Aksine Steve Jobs’ın başlattığı bu geleneği devam ettiren Oracle CEO’su Larry Ellison, HP CEO’su Meg Whitman, Tesla CEO’su Elon Musk, Zynga CEO’su Mark Pincus gibi birçok üst düzey yönetici vergi ödemeyerek kendilerine avantaj sağlıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder